Referans Medya / Merve Savaş
Saldırı da çoğu çocuk ve kadın 100'den fazla sivil hayatını kaybetti. En az 500 kişi ise yaralanmıştı.
Anlaşma ve Mutabakatlar Hiçe Sayıldı, Binlerce Sivil Yerinden Edildi
Türkiye, Rusya ve İran 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında Han Şeyhun'u da içeren hat ‘ İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi ‘ olarak ilan edildi. Varılan mutabakata rağmen İran-Rusya-Esed ittifakı anlaşmaları hiçe sayarak saldırılarını sürdürdü. Rusya, İran destekli terörist gruplar ve Esed rejiminin saldırılarında Han Şeyhun'da yaşayan yaklaşık 112 bin sivil yerinden edildilerek Türkiye sınırına sürüldü.
BM: ‘Sarin gazı kullanıldığından eminiz. ’
Birleşmiş Milletler ile Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü ortak soruşturma misyonu tarafından (JIM) hazırlanan Han Şeyhun'da gerçekleştirilen kimyasal silah saldırısına ilişkin rapor Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) sunuldu. 6 Eylül 2017'de Han Şeyhun'da sarin gazı kullanıldığı , 27 Ekim 2017'de saldırının rejim tarafından düzenlendiği teyit edildi.
Sivillerin Çoğu, Bölgenin Kimyasal Silah Nedeniyle Kirlenmesi ve Zehirlenmesi Sonucu Evlerini Terk Etti
Han Şeyhun, savaştan döneminde yaşanan iç göçle birlikte 100 bini aşan nüfusu ve Halep-İdlib-Hama aksında taşıdığı stratejik konumu ile büyük önem arz eden yerleşim birimi olma özelliği taşıyor. Kimyasal katliam ve devam eden bombardımanlar nedeniyle ilçede kısa sürede yaşayan kimse kalmazken Rus-İran-Esed güçleri ilçenin kontrolünü de ele geçirdi. ilçe sakinleri büyük oranda İdlib'in kuzeyinde, Suriye-Türkiye sınır hattındaki kamplarda barınıyor. Han Şeyhun'dan göç eden siviller, terk etmek zorunda kaldıkları topraklarının rejimin kontrolüne girmiş olmasından derin üzüntü duyarak hala evlerine dönecekleri günü umutla bekliyor.
Rejim 300'den fazla kimyasal saldırı düzenledi
Alman Dışişleri Bakanlığının finansal katkısıyla hazırlanan rapora göre 2011'den beri Suriye'de en az 336 kimyasal saldırı düzenlendi ve bunların yüzde 98'i Esed rejimi tarafından gerçekleştirildi. 6 kimyasal saldırı da DEAŞ tarafından yapıldı.
Suriye'deki kimyasal atakların yüzde 90'ı, rejimin 2013 yılının Ağustos ayında Guta’ da düzenlediği ve dünya kamuoyunda büyük tepki uyandıran saldırıdan sonra gerçekleşti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.