Referans Medya: Fuat Durmuş/Merve Savaş
BM bünyesinde faaliyet yürüten Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) 8 Nisan’da yayınladığı raporda, 'Esed güçlerinin Hama’nın Latamina kasabasını 3 farklı zamanda klor ve sarin bazlı bombalarla vurduğunu' resmen doğruladı.
Bağımsız kuruluşlar Beşşar Esed’in 2013 yılında Guta’da başlattığı kimyasal içerikli saldırılar kapsamında 300’den fazla noktada suç işlediğinin tespit edildiğini açıkladı. BM bünyesinde faaliyet yürüten Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) 8 Nisan’da yayınladığı raporda Esed güçlerinin Hama’nın Latamniya kasabasını 3 farklı zamanda klor ve sarin bazlı bombalarla vurduğunu resmen doğruladı.
Kimyasal Silahların Yasaklaması Örgütü (OPCW) raporunda ‘Beşşar Esed’e bağlı Hava Kuvvetleri’nin, 2017 yılında muhalif Latamniye şehrini yasaklı sarin ve klor bombalarıyla vurduğu resmen tespit edildi’ denildi.
OPCW raporunda, 24- 30 Mart 2017 tarihleri arasında Hama’nın Latamniye kasabasına yapılan üç saldırıda en az 106 kişinin etkilendiği belirtildi.
Suçu tespit edildi yargılanmalı
Avrupa Birliği Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bloğun 27 üyesi adına raporu doğruladığını ifade ettikten sonra sorumluları kınadığını ve cezalandırılmaları gerektiğini ifade etti. Muhalif kanadın Anayasa Komitesi Üyesi Yahya El Aridi ise; ‘ Suriye Rejimi görevini tamamladı. Lahey, rejimi bekliyor. Rejim Suriye’yi yıkma doğrultusundaki görevini tamamladı. Rejimin kimyasal silah kullandığına dair ilk uluslararası resmi ve açık rapor bugün yayınlandı. Cehennemin kapıları ardına kadar rejime açıldı. Esed için son hiç olmadığı kadar yakın’ ifadelerini kullandı.
Raporda tüm detaylara yer verildi
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne bağlı Kimyasal Silah Kullanımı Soruşturma ve Tanımlama Ekibi, rejimin kimyasal silah kullandığını kanıtlayan ilk raporu yayınladı. Esed rejiminin, 24 Mart ve 30 Mart 2017'de Latamneh'e sarin gazı içeren iki M-4000 bombası attığı açıklanan resmi bildiride katliama dair tüm detaylar paylaşıldı.
İlk saldırı tarihi 24 Mart…
Suriye’nin iç savaşta kimyasal silah kullandığını doğrulayan rapora göre, Batı Hama bölgesindeki Latamneh kasabasına 24 Mart 2017'de yaklaşık saat 06: 00'da , en az üç kez zehirli klor ve sarin sinir gazı atıldığı sonucuna varıldı. Suriye Arap Hava Kuvvetlerinin 22. Hava Bölümü'nün 50. Tugayına ait Su-22 askeri uçağı Şuayrat Hava Üssü’nden hareket ederek, Latamina’ya Sarin Gazı içeren bir M-4000 bombası attı. Olayda en az 16 kişi etkilendi.
İkinci saldırı 25 Mart...
25 Mart 2017 günü saat 15: 00'te Hama hava üssünden hareket eden Suriye Arap Hava Kuvvetleri'nin bir helikopteri Latamina hastanesine bir varil bombası attı.Varil hastanenin çatısından bina içine girdi ve parçalandı. İçinde klor gazı bulunan bombanın etkisi ile en az 30 kişi etkilendi.
Üçüncü saldırı 30 Mart...
30 Mart 2017'de yaklaşık saat 06: 00'da, Suriye Arap Hava Kuvvetleri'nin 22. Hava Bölümü'nün 50. Tugayına ait Su-22 askeri uçağı, Şuayrat hava üssünden hareket ederek, Latamina’ya Sarin Gazı içeren bir M4000 bombası attı olayda en az 60 kişi etkilendi.
Avrupa Birliği cezalandırılmalı dedi
KSYÖ, kesin komuta zincirini belirleyemediğini, ancak saldırı emirlerinin üst düzey Suriye hükümet komutanlarından gelmiş olacağını açıkça ifade etti.
AB’nin diplomatik şefi Avrupa Birlği Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bloğun 27 üyesi adına raporu doğruladığını ifade ettikten sonra sorumluları kınadığını ve cezalandırılmaları gerektiğini ifade etti. “Raporun bulgularını tam olarak destekliyoruz ve sonuçlarını büyük bir kaygı ile not ediyoruz. Kimyasal silahların kullanımından sorumlu olanlar, bu eylemlerden sorumlu tutulmalıdır.” dedi. Borrell, AB'nin Esed hükümetine karşı bu konuda yaptırımlarını arttırmaya dair istekli olduğunu söyledi.“Avrupa Birliği, daha önce üst düzey Suriyeli yetkililer ve bilim adamlarına kimyasal silahlarını geliştirilmeleri ve kullanılmaları yönündeki rolleri için kısıtlayıcı önlemler koydu ve bundan sonra da uygun olan başka önlemleri almaya hazır.” dedi.
Rejim kirli amacı adına her yolu denedi
Türkiye, Suriye'deki kimyasal silah saldırılarının faillerinin hesap verilebilirliğini sağlamanın “önemli bir adım” olduğunu söyleyerek raporu da memnuniyetle karşıladı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı 9 Nisan günü yaptığı açıklamada, " insanlığa karşı suç ve savaş suçu olduğu belirtilen açıklamada, “Uluslararası hukukun açık bir ihlali olan bu saldırıların sorumluları cezasız bırakılmamalıdır. Bu rapor rejimin kirli amacına ulaşmak için kendi vatandaşları üzerinde hangi çirkin yolları denediğinin de açık bir kanıtıdır. Çoluk çocuk demeden 9 yıldır kendi vatandaşlarını katleden rejimin hesap vermesi gerekmektedir.’’ dedi.
Suriye muhalefeti batılı devletler ve insan hakları grupları, Esed güçlerini dokuz yılı boyunca Suriye’de birçok kimyasal silah saldırısı yaparak sayısız ölüme yol açmakla suçladı. Esed hükümeti ve asli destekçileri Rusya ve İran bu tür suçlamaları sürekli olarak reddediyor.
Rapor, Birleşmiş Milletler'e sunulacak ve gerekli adımların atılması için süreç başlatılacak
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.