Referans Medya
Başta Rusya, Çin ve Almanya olmak üzere bazı ülkelerde Covid-19 aşısının araştırma geliştirme aşamasının tamamlandı tedavi amaçlı kullanımı başladı. Aşılarını ülke dışına ihraç eden ülkeler ürünlerinin yüzde 80-90 oranında etkili olduğunu ilan etti.
DSÖ 'etki oranını bilmiyoruz' dedi
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Tarik Jasarevic, üretilen ve kullanımı başlayan aşılarla ilgili, 'bu aşıların koruyuculuğuna dair elimizde kanıt yok' dedi. İndependent'e konuşan Jaraseviç, "Bu sebeple aşı olanların, toplumun genelini korumaya ve toplumsal bağışıklığın kazanılmasını sağlayana kadar gerekli önlemleri almaya devam etmesi, fiziksel mesafe kuralına uyması, maske kullanması, ellerini temizlemesi ve kalabalık yerlerden kaçınmasını istedi.
Dünya genelinde 220'den fazla aşı geliştirme faaliyeti var
DSÖ Sözcüsü Tarik Jasarevic, hale hazırda 220'den fazla aşı, geliştirme faaliyetinin sürdüğünü ve girişimlerden 61'inde (16'sı Faz 3 denemeleri dahil) insan denemesi aşamasına geçildiğini açıkladı. Jasareviç, bu aşıların; canlı zayıflatılmış virüs kullanan virüs aşıları, viral vektör aşıları, protein bazlı aşılar ve tamamen yeni platformlar olan nükleik asit veya RNA ve DNA aşıları olduğunu kaydetti. Sözcü ayrıca, "Güvenlik amacı ile aşı yaptıranlar arasında herhangi bir yan etki olup olmadığını daha fazla takip ettiklerini, İngiltere ve Güney Afrika'da tespit edilen mutasyona uğramış virüsün daha kolay yayılabilme ihtimali olduğunu'' söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.