• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 1 °C

Çin yönetimi Uygur esirlerin organlarını satıyor

Çin yönetimi Uygur esirlerin organlarını satıyor
Çin'in, uzun zamandır Doğu Türkistan’daki Müslüman Uygur Türklerinin organlarını zengin Suudilere 'helal organ' diye pazarlayarak sattığı iddia edildi.

Toplama kamplarına hapsedilen Doğu Türkistanlı Müslümanların organ bankası olarak hizmet ettikleri söyleniyor.

Helal" adı verilen organlar zorla alınarak Körfez ülkelerine yüksek fiyatlarla satıldı. Çin'de çoğunluk olan Han'dan başka bir etnik kökene sahip olmak iyi değil. Çin'de dini azınlıklara yıllarca zulmedildi. Müslümanlar, Katolikler, Tibetliler ve hatta Falung gong, inançlarıyla devletin düşmanı sayılıyor.  2014 yılında Çin'in kuzeybatı Sincan eyaletinde toplama kampları kuruldu.  Amaç, yüzbinlerce Uygur, Kırgız, Hui ve Kazak Müslümanını orada hapsetmek.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre, şu anda bir milyon Uygur yargılama yapılmaksızın veya herhangi bir neden göztermeksizin alıkonuldu.  Ancak bu kamplarda zorunlu çalışmaya ek olarak, tutukluların organlarınin satildigi söyleniyor.

Bu kampların varlığını uzun süre reddettikten sonra Çin, Ekim 2018'de onları "eğitim yoluyla dönüşüm kampları" adı altında resmen tanıdı. Tutukluların çok azı çikabildi. Birçok araştırmacıya göre, bu kaybolmaların nedeni basit: organları için öldürüldüler.

Çin hükümeti 2016 yılından bu yana Sincan eyaletinde geniş bir sağlık kontrolü kampanyası başlattı.Testler sadece 12 ila 65 yaşlarındaki Uygur sakinleri için zorunlu tutuldu.Sunulan bu test programi çerçevesinde, kan örnekleri alinir ve bazen «ekonografi» incelemesi de yapılır. Bu incelemeler bir organın boyutunu, şeklini ve iç yapısını görselleştirmenizi sağlar.  Bu şüpheli tibbi raporlara, çin hükümeti herhangi bir gerekçe göstermeye ihtiyaç duymadi.

Birçoğu için, kesin olan, bu testlerin amacinin gelecekteki bağışçıların (donörlerin) veritabanini olusturmak.  Amerikalı araştırmacı gazeteci Ethan Gutmann, Çin'de organ toplama konusunda yıllarca çalıştı.

Onun için, Çin'in bu tıbbi kontrollerle etnik azınlıklari göz önünde tutmak: "Uygurlar, Kazaklar, Kırgızlar veya Hui olsunlar, görüşebildiğim ve kamplardan sağ çikanlar, her ay kan örneklerinin alindigini belirttiler.

Bu testlerin Bulaşıcı hastalıklardan kaçınmak için yapildigini düsünebilirsiniz, ancak Han Çinlileri Sincan'daki nüfusun yarısından fazlasını oluşturmasına rağmen bu testlere nedense dahil degillerdir.

Dolayısıyla bu test bilançolarinin sebebi onlari gözetlemek ve herhangi bir organ ihtiyaci durumunda potansiyel donörleri tesbit etmek. 

Bu testler sayesinde hükümet, Uygurların kan grubunu ve organlarının durumunu bilebilir ve toplayabilir.

ultrason organ muayeneleri de dahil olmak üzere çeşitli tıbbi testlere tabi tutulan bir tutuklunun, Omir Bekali’nin ifadesi:


"Bu organ nakli için dünyanın her yerinden alıcılar geliyor.  Bu organlar, önce yurt içindeki talebi karsilamak sonrada yurtdışındaki imkani olanlara tahsis edilmek için kullanılıyor.


Zoraki Taşıyıcılar Müslüman oldugundan ve hiç alkol veya domuz eti tüketmediginden, Çin esas olarak zengin Müslüman dünyasını hedefliyor."

Kaynaklarımızdan bir çoğuna göre, 30’lu yaşlarındaki bir mahkumun organlarının yarım milyon dolar gelir getirdiği söyleniyor »

Dünya Uygur Kongresi danışmanı Erkin Sidick, çeşitli kaynakları toparlamasıyla, helal organların varlığını ilk uyaranlardan biri: "Son olarak, Çin Komünist Partisinin yakın zamanda  Şangay ve Suudi Arabistan arasında çok sayıda Uygur organı taşıdığı haberini aldım. Çin hükümeti Suudi Arabistan'daki bu helal organları Müslümanları cezbetmek için kullanıyor.
Bu yüzden, bu birkaç Körfez ülkesinin (Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri) Çin politikasına destek mektubu imzalamasının nedenlerinden biri budur

Bir yabancı olarak, özel kliniklerin internet sitelerinde çekici teklifler bulmak zor degil. Birçok hastane, uluslararası hastalara ingilizce reklamlar kullanılarak cazip hizmetler sunuyor ve özellikle Müslüman müşteriler doğrudan hedefleniyor.

Pekin'deki Tongshantang Hastanesi, çeşitli sitelerinde böbrek nakilleri sunuyor ve YouTube kanalında Müslümanlar müşterileri için bir mescit ve hastaları için helal kantin imkani sunuyor.

Gazeteci Ethan Gutmannn’a göre, helal organların satılmak için zengin Müslümanlara hedeflendiğini: “kolay is.  Çin hastaneleri organ satıyor ve nakil ihtiyacı duyan Müslümanlar onları satın alıyor.

Sitelerde fiyatlardan bahsedilmiyor ama birçok kişiye göre helal bir organın "normal" bir organa nazaran, fiyatının üç kati olduğu söyleniyor.

2006 yılında, örneğin bir Çin hastanesinin sitesi, 100.000 dolarlık bir karaciğer sundu.  Kaynaklarımızdan birçoğu, 30’lu yaşlarındaki bir mahkumun organlarinin yarım milyon dolar gelir getirdigi söylüyor.

Tianjin Merkez Hastanesi, birkaç yıldır bu organ kaçakçılığıyla mücadele eden organizasyonların takibinde olmuştur.  Hastane web sitesinin İngilizce ve Arapça versiyon’u bulunuyordu.  “Bu hastane yılda yaklaşık 5.000 nakil sunuyor.

Körfez ülkelerinden gelen ve giderek artış gösteren hasta sayisi hakkında çok sayıda belge ve tanik topladım ”diyor araştırmacı gazeteci Ethan Gutmann.  Aynı hastane, yeni hastalarına uyum sağlamak için ismini Arapça'ya çevirdi.

Dogu türkistan bölgesi, Sincan eyaleti ve Kaşgar havaalanı organların transferine izin veriyor.  Yerde, Çince ve İngilizce olarak, organların taşıma rotasi isaretleri bulunur.  “Bu havaalanı seyrek nüfuslu bir bölgede bulunuyor ki bu hiç mantikli gelmiyor.

Hunan eyaletinde olsa mantıklı olurdu, ancak Sincan'ın sadece 25 milyon nüfusu var.  Nasıl bu kadar çok organ tasimaciligi olabilir? » diyor Enver Tohti (ölüm cezası mahkumlari organlarinin toplamaya taniklik eden ve katılan Çinli bir doktor), VICE ile yaptığı röportajda.


ea4tcerx0aavcjv.jpg

Kachgar Havaalaninda isaretlerden birisi. James millwardin fotografi.

Hizli bir nakil ve alköl tüketmedigi için daga saglikli bir organ talep etmek için müslüman olmak sart degil elbetteki.Son zamanlarda, İngiltere, Belçika,Norveç,İtalya, Tayvan, İspanya ve hatta İsrail gibi birçok ülke, organ nakli kapsaminda seyahat edilen ülkeye ve özellikle Çin’e gitmek isteyen kisilere vergi ekledi.

Bu, takdir toplayan bir islem gibi görülebilir ancak uygulanmasi neredeyse imkansız. Tabi organ nakli bekleyen kisilere damga vurulamayacagina göre.Çin'in şeffaflık eksikliği nedeniyle bu trafikten kazanılan paranın nereye dağıtıldığını bilmek zor.  Gazeteci Ethan Gutmann göre paranın büyük olasilikla hastanelerde, Çin Komünist Partisinin yerel kuruluşlarında ve toplama kamplarında dağıtıldigi tahmin ediliyor.


ea4hxlowsaidsaw.jpg


Organ satisi sunan bir çin web sitesi Çin mahkemesi tarafindan tespit edildikten sonra aktif görünmüyor. Saticinin whatsapp hesabi ise mesajlara yanit vermeyi tercih etmemesine ragmen bagli (online) görünüyor.
 

ea4tcuaxgai6i4e.jpg

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89