Türk edebiyatının önemli şair ve yazarlarından biri olan Abdurrahim Karakoç ve Abdurrahman Cahit Zarifoğlu, vefat tarihleri olan 7 Haziran’da rahmetle anıldı. Her ikisi de Kahramanmaraş doğumlu olan ve yazdıkları şiir ve romanlarla adından söz ettiren Abdurrahman Cahit Zarifoğlu’nun 32, Abdurrahim Karakoç’un ise aramızdan ayrılışının 7’nci yıl dönümünü geride bıraktık. Geride bıraktıkları birbirinden ölümsüz eserlerle Türk edebiyatına damga vuran Abdurrahman Cahit Zarifoğlu ve Abdurrahim Karakoç, rahmetle anıldı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk edebiyatının önemli şair ve yazarlarından Abdurrahim Karakoç ve Cahit Zarifoğlu'nun vefat yıl dönümleri dolayısıyla mesaj yayımladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter'dan yayımladığı mesajında, "Vefatlarının yıl dönümünde edebiyatımızın iki kıymetli ismi Abdurrahim Karakoç ve Cahit Zarifoğlu'nu saygı ve rahmetle yad ediyorum. Mekanları cennet olsun." ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gibi Türkiye’nin her yerinden vatandaşlar özellikle sosyal medya hesaplarından iki dev şahsiyetin görüşlerini paylaşarak andı. Edebiyat Başkenti olarak bilinen Kahramanmaraş’ta doğmaları nedeniyle kent halkı da Abdurrahman Cahit Zarifoğlu ve Abdurrahim Karakoç’u unutmadı.
ABDURRAHMAN CAHİT ZARİFOĞLU KİMDİR?
Abdurrahman Cahit Zarifoğlu 1 Temmuz 1940 tarihinde Ankara'da doğdu. 7 Haziran 1987 yılında İstanbul'da vefat etti. Cahit Zarifoğlu Türk şair ve yazardı. Çocukluğu Kahramanmaraş ve Ankara'da geçti. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatını bitirdi. Diriliş dergisinde şiirleri yayımlandı. Arvasilerden, Seyyid Kasım Arvasi'nin kızı Berat Hanım'la evlendi ve bu evlilikten üç kız, bir erkek evladı oldu. Nikahında şahitliğini Necip Fazıl Kısakürek yapmıştır. 1973 yılında Sarıkamış'ta vatani hizmetine başlamış, 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı'na katılmış ve 1975 yılında askerliğini tamamlamıştır. 1976 yılında Mavera dergisinin kuruluş çalışmalarında yer aldı. 7 Haziran 1987 tarihinde akciğer kanseri hastalığından İstanbul'da vefat etti. Kabri Üsküdar Beylerbeyi'ndeki Küplüce Mezarlığı'nda ve kayınpederi olan Kasım Arvasi ile yan yanadır. Her sene 7 Haziran'da sevenleri tarafından mezarı başında anılır.
Okullar ve ödül
Cahit Zarifoğlu adıyla Ankara ili Etimesgut ilçesi Eryaman 6. Etap Atakent 2. Kısımda bir ilkokul, İstanbul ili Başakşehir ilçesi 1. Etap konutlarında bir ilkokul, Kahramanmaraş ili Merkez ilçesinde itfaiyenin karşısında, Tavşantepe mahallesinde bir ortaokul, İstanbul ili Beylikdüzü ilçesi Ali Talip Özdemir Bulvarı Talat Paşa Sokakta ise bir lise, İstanbul'un Pendik ilçesine bağlı Çamlık mahallesinde bir cadde bulunmaktadır. İstanbul'un Esenler ilçesinde de Cahit Zarifoğlu Bilgi Evi bulunmaktadır. Ayrıca İstanbul ili Ataşehir ilçesinde yer alan 2014 yılında açılan bir imam hatip lisesine ismi verilmiştir. 2003 yılından bu yana Şiir ve Edebiyat Girişimi tarafından her yıl ölüm yıl dönümüne yakın tarihlerde Cahit Zarifoğlu ödülü verilmektedir. Cahit Zarifoğlu İsmi ile Konya ili Selçuklu ilçesi Yazır mahallesinde bir ilköğretim okulu ve Beyşehir ilçesi Esentepe mahallesinde bir anadolu lisesi vardır.
Şiirleri
İşaret Çocukları, 1967
Yedi Güzel Adam
Menziller
Korku ve Yakarış
Hikâye
Mahalle Kavgası
Hikâyeler
Çocuk hikâyesi
Serçekuş
Katıraslan
Ağaçkakanlar
Yürekdede ile Padişah
Küçük Şehzade
Derya
Kuşların Dili
Motorlu Kuş
Çocuk şiiri
Gülücük
Ağaç Okul (Çocuklara Afganistan Şiirleri)
Roman
Savaş Ritimleri
Ana
Günlük
Yaşamak
Deneme
Bir Değirmendir Bu Dünya
Zengin Hayaller Peşinde
Tiyatro
Sütçü İmam
Araştırma
Rilke'nin Romanında Motifler (Çeviren ve Yayına Hazırlayan: Ümit Soylu)
ABDURRAHİM KARAKOÇ KİMDİR?
Türk şiirinin önemli isimlerinden birisi olan Abdurrahim Karakoç, 7 Haziran 2012 yılında hayata gözlerini yumdu. Türk şiirine ve halk müziğine 'Mihriban' gibi önemli eserleri kazandıran Abdurrahim Karakoç, bu eserleriyle milyonlarca kişiye ulaşmayı başardı. İlkokulu Kahramanmaraş'ta bulunan kendi köyünde okuyan Karakoç, bu eğitimini tamamladıktan sonra köyde birçok işle meşgul olmuş ancak bu onun okuma sevdasının hiçbir şekilde önüne geçememiştir.
Abdurrahim Karakoç, 7 Nisan 1932 tarihinde Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinin Celâ köyünde – şimdiki adıyla Ekinözü ilçesinde - doğar. İlkokulu köyünde okur. 23.01.1985 tarihli mektubunda okul ve çocukluk hayatıyla ilgili olarak şu bilgiyi aktarmaktadır: "İlkokulu kendi köyümde dört yılda bitirdim. Birinci sınıfa gittiğimin ikinci ayında kaymakam, müfettiş ve o zamanın ilköğretim müdürü olan maarif memuru dediğimiz kişiler gelmişlerdi. Yukarı sınıftakiler bir mevzuyu bilemeyince bana sordular. Ben de bilince beni bir üst sınıfa geçirdiler. O sene de zaten üçüncü sınıfa geçtim. İlkokulu pekiyi derece ile bitirdim. İlkokulu bitirdikten sonra kuzu güttüm, bağ bahçe işlerine baktım. Zamanı geldi kursa gidip marangozluk öğrendim. Marangozluk yaptım. Fakat bu arada devamlı okudum. Hiçbir yerde bulunmayan kitapları temin eder okurdum. Babam rahmetlik alırdı, ben alırdım, ağabeyim getirirdi. Derken oku, oku, oku… Ben bir okuma hastası olmuştum. İşte bunun üzerine zaten ilkokuldayken şiir yazmaya başlamıştım."
Henüz 18 yaşındayken J. J. Rousseau’nun Emile adlı eserini okumuştur. Yine Karl Max’ın Kapital’ini de o yıllarda okur. Öyle ki yüksekokulu bitirmiş diplomalıların birçoğundan daha fazla kitap okuyarak kendini yetiştirmiş; güçlü gözlemleriyle tecrübe ve birikimlerini temiz Türkçeyle birleştirerek Türk edebiyatının önemli şairleri ve yazarları arasındaki haklı yerini almıştır.
HASTALIK NEDENİYLE TÜM ŞİİRLERİNİ YIRTTI
Abdurrahim Karakoç, askerliğinde paratifo hastalığına yakalanır. Bu hastalık moral bakımından Karakoç’u çok olumsuz etkiler. Bu ruh hâliyle o zamana kadar yazmış olduğu bütün şiirlerini yırtar, atar. Karakoç askerden döndükten sonra bir müddet köyünde marangozluk yapar. 1958 yılında kasabasında henüz kurulan belediyeye imtihan ile muhasebeci olarak girer ve buradan 1982 yılında emekli olur. Abdurrahim Karakoç, emekliye ayrıldıktan sonra herhangi bir iş ile meşgul olmaz. 1984 yılında sanat hayatını sürdürmek için Ankara’ya taşınır. Ulusal bir gazetede köşe yazarlığı yapar. Bir ara politikaya girer ancak erken ayrılır. Politikaya niçin girip, niçin ayrıldığını bir röportajında şöyle ifade eder: Allah rızası için girmiştim, Allah rızası için ayrıldım.
ŞİİRLERİNİN BİR KISMI TÜRKÜ OLDU
Karakoç, hiçbir yarışmaya katılmamış, ödül karşılığı bu tür yarışmalara karşı çıkmıştır. 100’ün üzerinde şiiri bestelenmiştir. Özellikle Musa Eroğlu tarafından bestelenen “Mihriban”, “Unutursun Mihriban’ım”, “Omuzumda Sevda Yükü”; Ekrem Çelebi tarafından bestelenen “Sultanım”; Bayram Bilge Tokel tarafından bestelenen “Dağ İle Sohbet ”adlı türküler Türk halk müziğinin klasikleri arasında yer almıştır. Bu türküler, İbrahim Tatlıses, Orhan Hakalmaz, Gülay, Şükriye Tutkun, Gülşen Kutlu, Selda Bağcan gibi ünlü sanatçılar tarafından yorumlanmıştır. “Tohdur Beğ” adlı şiiri, Âşık Mahzunî Şerif tarafından bestelenerek kasetlere
okunmuştur. Hasan Sağındık tarafından pek çok şiiri bestelenmiş, şiirlerinin bazıları İbrahim Sadri, Bedirhan Gökçe gibi sanatçılar tarafından CD’lere okunmuştur. Abdurrahim Karakoç, 07.06.2012 tarihinde Ankara’da vefat etmiştir.
ABDURRAHİM KARAKOÇ’UN ESERLERİ:
Hasan’a Mektuplar, Fedai Yayınları, 1965, Ankara.
El Kulakta, Maya Yayınları,1969, Ankara.
Vur Emri, Töre-Devlet Yayınları, 1973, Ankara.
Kan Yazısı, Töre-Devlet Yayınları, 1978, Ankara.
Suları Islatamadım, Ocak Yayınları, 1983, Ankara.
Beşinci Mevsim, Ocak Yayınları, 1985, Ankara.
Dosta Doğru, Ocak Yayınları, 1984, Ankara.
Gökçekimi, Yenisey Yayınları, 1991, Ankara.
Akıl Karaya Vurdu, Ocak Yayınları, 1994, Ankara.
Çobandan Mektuplar, (Sohbet, mektup, röportaj), Ocak Yayınları, 1997, Ankara.
Yasaklı Rüyalar, Alperen Yayınları, 2000, Ankara.
Gerdanlık – I, Alperen Yayınları, 2000, Ankara.
Parmak İzi, Alperen Yayınları, 2002, Ankara.
Gerdanlık II, Alperen Yayınları, 2002, Ankara.
Gerdanlık – III, Alperen Yayınları, 2005, Ankara
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.