Koronavirüsün yayılmaya başladığı aralık ayından bu yana salgın sebebiyle yaklaşık 16 bin kişi hayatını kaybederken, 350 bini aşkın kişi de enfekte oldu. Bu vakalardan 100 bin kadarıysa Covid 19 virüsünü yenmeyi başardı.
Virüsün ilk çıktığı ülke olan Çin'de uygulanan sıkı karantina önlemleri sayesinde 18 Mart tarihinden itibaren 5 gün boyunca yeni vakaya rastlanılmazken, İtalya, Covid 19 sebebiyle en çok can kaybı yaşayan ülke konumuna yükseldi. Ülkede bugüne kadar yaklaşık 5 bin 500 kişi hayatını kaybetti.
Avrupa'da vaka sayısı hızla artıyor, binlerce sağlık çalışanı enfekte oldu
Almanya, Fransa, Belçika, İtalya gibi ülkeler sınırlarını dışarıya kapatırken İspanya, doktor ve sağlık görevlilerin koronavirüse en çok yakalandığı ülke oldu. Ülkede 3 bin 900'ü aşkın sağlık personeli enfekte oldu. Bu rakam ülkedeki vaka sayısının yüzde 12'sine tekabül ediyor.
İtalya'da 18 doktor koronavirüs sebebiyle hayatını kaybederken, Fransa, Çin, İran ve Almanya gibi ülkelerde de bazı sağlık görevlileri ve doktorlar hayatını kaybetti.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) koronavirüs krizinin yeni merkez üssünün Avrupa olduğunu açıklarken, kıtadaki enfekte hasta sayısı 300 bini geçti.
ABD'de 3 eyalette sokağa çıkma yasağı
Koronavirüsle ilgili salgının ilk dönemlerinde yeterli önlem alınmadığı için Trump yönetiminin eleştirildiği Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) vaka sayısı 35 bini geçerken, her geçen gün binlerce kişinin enfekte olduğu haberleri geliyor. ABD'de New York, Kaliforniya ve Illinois gibi eyaletlerde sokağa çıkma kısıtlaması getirildi.
ABD'de en çok vaka görülen eyalet New York oldu. Bu bölgede 10 bine yakın kişinin enfekte olduğu belirtilirken, geçtiğimiz cumartesi günü ülkedeki vaka sayısının birkaç gün içerisinde yüzde 40 oranında artması birçok kesimi korkuttu.
New York Belediye Başkanı Bill de Blasio karantina kurallarının çok sıkı şekilde uygulandığını belirterek, sağlık ekipmanı konusunun hastalıkla mücadelede oldukça önemli olduğunu kaydetti. Blasio, "Şu anda elimizde bulunan maske, solunum cihazı ve diğer ekipman sayısında 10 gün kadar stoğumuz var. eğer yeterli ekipman sağlanamazsa, birçok vatandaş hayatını kaybedecek" diye konuştu.
Osmanlı’da karantina nasıl başladı, toplum nasıl tepki gösterdi? Halkın 'istemezük!' isyanları
Anne-babaların Covid-19 korkusu: Bize bir şey olursa çocuğumuza nasıl bakarız?
İngiltere'de koronavirüsle mücadelede ordu devreye girdi
Koronavirüs salgınıyla sürü bağışıklık yöntemini kullanarak savaşacağını açıklayan İngiltere'de ise her geçen gün durumun kötüye gitmesi sonrası, hastanelere tıbbi malzeme taşımak için askerlerin devreye girdiği belirtildi.
Ülkede bugüne kadar 5 bin 600'ü aşkın Covid 19 vakası görülürken 300'e yakın kişi de hayatını kaybetmişti.
Birçok sağlık personeli ve doktor ise yapılan görüşmelerde "hayatlarını riske attıklarını ve kendilerini cephede ön saflara gönderilen askerler gibi hissettiklerini" belirtiyor. Sağlık Bakanı Matt Hancock bugüne kadar 12 bin adet suni solunum cihazı temin ettiklerini belirtirken, ülkede bazı kısıtlamalarla birlikte tam olarak karantina ya da sokağa çıkmama uygulaması yapılmıyor.
Kaynak: Euronews
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.