• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 3 °C

Akdeniz'de Nawtex gerilimi: Oruç Reis araştırma faaliyetine başladı

Akdeniz'de Nawtex gerilimi: Oruç Reis araştırma faaliyetine başladı
Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de sismik araştırma amaçlı başlattığı faaliyet ve 23 Ağustos'a kadar ilan edilen NAWTEX, Yunan tarafını hareketlendirdi.

Referans Medya

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in, "MTA Oruç Reis Sismik Araştırma Gemimiz, Akdeniz’deki yeni görevi için Antalya’dan demir alarak, çalışma yapacağı alana ulaştı" açıklamasına Yunan cephesinden  "Bölgede huzur ve güvenliğe zarar veren eylemlere son verin" cevabı geldi. ''Oruç Reis araştırma bölgesine intikal etti'' duyurusunun hemen ardından üzerine alarma geçen Atina alarm durumuna geçerek, Savunma ve Dışişleri Konseyi’ni (KYSEA) acil toplama kararı aldı.

NAWTEX nedir ?


NAVTEX, Uluslararası Denizcilik Organizasyonu'nun (IMO) ve Küresel Denizde Tehlike ve Emniyet Sistemi'nin (GMDSS) parçası olarak kullanılıyor.

NAWTEX sistemiyle  seyir halindeki gemiler bilgilendiriliyor, tehlikelere ya da risklere karşı uyarılıyor. Aynı kapsamda kazalar, arama kurtarma faaliyetleri gibi durumlar hakkında da mesaj veriliyor.

Ülkelerin Deniz Kuvvetleri de NAVTEX üzerinden, yapacakları eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden duyurarak söz konusu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda ulunuyor.

NAVTEX mesajları belirli periyotlarda 518 kHz frekansından İngilizce olarak, birçok bölgede ayrıca yerel dille yayımlanıyor. Yaklaşık 400 deniz mili (740 km) mesafeye kadar mesaj gönderilmesi mümkün.

Türkiye'de İstanbul, Samsun, İzmir ve Antalya'da toplam dört NAVTEX istasyonu bulunuyor.

Oruç Reis Araştırma Gemisi

MTA ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı işbirliğinde 2012 yılında tamamen yerli imkanlarla inşasına başlanan ve ileri teknoloji ürünü birçok bilimsel ve teknik ekipmanla donatılan ORUÇ REİS milli araştırma gemisinin 23 Haziran 2017 tarihinde geçici kabulü yapılmıştır. 

Oruç Reis Araştırma Gemisi, jeofizik (2B/3B derin sismik, gravite, manyetik) sistemler ve deniz tabanı ayrıntılı görüntüleme/haritalama sistemleri, uzaktan kumandalı sualtı aracının (ROV) yanı sıra, su kolonu ve deniz tabanından jeolojik örnekleme yapabilecek ekipmanla donanımına sahip. Ayrıca gemide alınan tüm verilerin işlenmesi, analizi ve değerlendirmesine yönelik jeoloji, jeofizik, hidrografi, oşinografi ve biyoloji araştırma laboratuvarları yer almakta. Oruç Reis'te uluslararası standartlarda bir de helikopter pisti yer alıyor.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89