ABD Aile Birleşimi Görev Gücünden yapılan açıklamada, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın "sıfır tolerans" politikasının yürürlüğe girdiği 1 Temmuz 2017'den itibaren ailelerinden koparılan göçmen çocukların "neredeyse hepsinin" belirlendiği vurgulandı.
Bin 723 vakanın daha ele alınacağı kaydedilen açıklamada, ailelerinden ayrılan çocuk sayısının 3 bin 913 olduğunun altı çizildi.
Bu sayının, daha önce yapılan açıklamalardaki 5 bin 500'den az olması dikkati çekti.
391 çocuğun ailesinden haber alınamıyor
Açıklamada, "sıfır tolerans" politikasına karşı çıkan Amerikan Sivil Özgürlükler Birliğinin (ACLU) açtığı davaların Trump'ın başkanlığının ilk 6 ayını ele almadığı anımsatılarak bu dönemde ailesinden ayrılan çocuk olup olmadığının belirlenmesi için çalışılacağı ifade edildi.
Ailesinden koparılan göçmen çocukların sayısının artabileceğine işaret edilirken, 3 bin 913 çocuktan bin 786'sı ebeveynlerinden biriyle bir araya getirildi.
Açıklamada, ailelerinden ayrılan bin 965 çocuğun ebeveynlerine ulaşıldığı, bunların da çoğunun başka bir aile üyesine teslim edildiğinin ve 391 çocuğun ailesine henüz ulaşılamadığının altı çizildi.
Ailesinden koparılan çocukların çoğu Guatemalalı
ABD Aile Birleşimi Görev Gücü verilerine göre, ailelerinden ayrılan çocuklardan 2 bin 270'i Guatemalalı.
Guatemalalı çocukları, Honduraslı (1150), El Salvadorlu (281), Brezilyalı (74) ve Romanyalı (23) çocuklar izliyor.
Diğer yandan ailelerinden koparılan çocukların sayısı Meksika ile sınırdaki Arizona eyaletinin Yuma kentinde 1114, Texas eyaletinin Rio Grande Vadisi'nde 1025 ve El Paso kentinde ise 982.
"Sıfır tolerans" politikası
ABD'nin önceki başkanı Donal Trump döneminde binlerce çocuk, Meksika sınırında ailelerinden ayırılmıştı.
Trump'ın "sıfır tolerans" adını verdiği politika kapsamında ayırılan en az 1000 ailenin hala birbirine kavuşamadığı tahmin ediliyor.
1 Temmuz 2017'de uygulamaya konulan "sıfır tolerans" politikası, açılan karşı davaların ardından Haziran 2018'de sona ermişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.