Toplam 40 ülke Çin yönetimine Birleşmiş Milletler'e bağlı bağımsız insan hakları gözlemcilerinin bölgeye girişine izin verilmesi çağrısında bulundu.
Söz konusu 40 ülkenin başını Kanada çekiyor.
Kanada'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi elçisi Leslie Norton Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlalleriyle ilgili son derece endişeli olduklarını ifade ederek Çin'in çağrıya karşılık vermesi gerektiğini belirtti.
Açıklama Cenevre'deki İnsan Hakları Konseyi'nde yapıldı. Yapılan açıklamaya İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İspanya ve ABD başta olmak üzere birçok ülke destek verdi.
Açıklamada Çin'in Doğu Türkistan'daki durumu denetlemek üzere Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Şefi Michelle Bachelet ve de diğer bağımsız gözlemcilerin bölgeye girişine izin vermesi, ayrıca bölgede Uygurların ve diğer Müslüman azınlıkların keyfi olarak tutuklanmasına son vermesi gerektiği belirtildi.
Açıklamada Çin'in 1 milyondan fazla insanı keyfi olarak cezaevlerinde tuttuğu, bölgede sivillere yönelik sıkı denetim ve hukuksuz istihbarat faaliyetleri gerçekleştirdiği ve Uygurlar başta olmak üzere azınlıkların temel haklarını kısıtladığı vurgulandı.
Açıklamada bölgede işkence, zorla kısırlaştırılma, cinsel şiddet ve ailelerin çocuklarından ayırılması gibi insan hakları ihlallerinin de yaşandığı bildirildi.
Kaynak: Mepa News
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.